Siirry pääsisältöön

Carbon Action hiilitilat: Millola Carbolla on asiaa -podcast

Uutinen Uudistava maatalous

Sarjamme Esittelyssä Carbon Action -hiilitila esittelee Carbon Actioniin kuluvia viljelijöitä ja heidän tilojaan. Sarjan tarkoituksena on kertoa tilan toiminnasta ja valottaa viljelijöiden ajatuksia toimintatapojensa takana. Tervetuloa mukaan tilakierroksille!

Kuuntele tästä Carbolla on asiaa! -podcast

TIETOJA TILASTA:

Carbolla on asiaa!- podcastin viides osa nauhoitettiin aurinkoisena keskikesän päivänä Millolan tilalla Lohjan Saukkolassa. Huikeassa perinnemaisemassa tilaa pitävät Mikko Leikola ja Anu Juurakko. Mikon suku on viljellyt tilaa jo vuodesta 1890 ja monien vaiheiden jälkeen tilalla siirryttiin emolehmätuotantoon vuonna 1990. Emolehmiä on ollut tilalla siis jo 30 vuoden ajan. Millolassa kasvatetaan ja jalostetaan huolella Hereford karjaa, jonka jalostuksessa muistetaan kultainen keskitie. Mikko ja Anu ovatkin tunnettuja Hereford-rodun puolestapuhujia ja jalostajia.

”Tämä on monipuolinen, kiehtova työ, jota tehdään luonnon ehdoilla.”

Millolan tilalla kotieläimiä on ollut aina. Savijärven luonnonsuojelualueen rantaniityt ympäröivät tilaa. Rantaniittyjen hoitoon ja perinnemaiseman ylläpitoon soveltuu hyvin lihakarja. Siksi Millolassa alun perin päädyttiin emolehmätuotantoon. Tällä hetkellä laitumilla käyskentelee noin 60 emoa. Vuosi 2020 oli ensimmäinen, kun tilalla ei enää kylvetty viljaa, vaan tilan noin 100 ha peltoa on valjastettu huolelliseen nurmentuotantoon. Nurmet pyritään uudistamaan muokkaamatta kylvämällä siemeniä suoraan kasvustoon.

Kuuntele lisää Millolan tilasta Carbolla on asiaa!- podcastista!

Kaikki podcast-sarjan jaksot löytyvät täältä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml